Wednesday, September 10, 2008

Antara pendatang dan penumpang.. good article from kudaranggi.blog


Monday, September 08, 2008
Antara pendatang dan penumpang

Pada mulanya saya agak keberatan nak ulas kekecohan yang berpunca ekoran daripada kenyataan ketua UMNO bahagian Bukit Bendera, Pulau Pinang bernama Ahmad bin Ismail. Sama ada benar atau tidak apa yang didakwa dikatakan olehnya mengenai rakyat Malaysia keturunan Cina bukan persoalannya kerana isu tersebut sudahpun merebak dan mengapi-apikan keadaan.Jika tidak ditangani dengan cermat, teliti dan bijak, isu itu boleh ditangguk dalam air yang keruh oleh anasir-anasir yang ingin melihat negara ini hancur serta mengundang campur tangan kuasa asing.
Dalam zaman dunia tanpa sempadan dan liputan meluas dan segera oleh media elektronik antarabangsa, apa yang berlaku di sesebuah negara itu tidak dapat disembunyi atau dinafikan.Isu pokok yang dibangkitkan oleh Ahmad Ismail membabitkan persoalan "menumpang" iaitu rakyat Malaysia keturunan Cina adalah penumpang di negara ini. Beliau menjelaskan bahawa ia merujuk kepada zaman pra-Merdeka.
Bagaimanapun, sensitiviti rakyat Malaysia keturunan Cina telah terguris.Saya tidak mengenali secara peribadi Ahmad Ismail, tetapi kenal agak rapat dengan Allahyarham abangnya, Abdul Rahim Ismail, pemilik Syarikat Pembinaan Rahim yang pada satu ketika dahulu agak terkenal sebagai sebuah firma pembinaan Bumiputera yang unggul di Pulau Pinang. Saya tidak tahu apa dah jadi dengan syarikat itu selepas Abdul Rahim meninggal dunia.Secara peribadi, saya tidak setuju dengan apa yang didakwa dikata oleh Ahmad Ismail atas beberapa sebab.
Bagi saya, hampir 90 peratus rakyat Malaysia, khususnya di Semenanjung, adalah pendatang dan kita semua sebenarnya menumpang hidup di bumi Allah. Kita bukan pemilik kekal tetapi hanya menumpang.Sebagai contoh, saya sendiri adalah keturunan pendatang yang menumpang hidup di bumi bertuah ini.
Datuk nenek di sebelah bapa saya berhijrah dari Makkah dan dari Brunei ke sini manakala di sebelah ibu pula dari Hadhramut, Yaman. Kami adalah pendatang dan penumpang sama seperti hampir semua penduduk negara ini khususnya di Pulau Pinang.Bagi Ahmad Ismail, dia juga datang dari keluarga pendatang dan menumpang hidup di negara ini. Ahmad Ismail tidak boleh menafikan hakikat bahawa datuk neneknya adalah pendatang dari India untuk menerokai penghidupan yang lebih baik dan selesa di bumi bertuah ini.
Perdana Menteri Abdullah bin Ahmad juga tergolong dalam kategori yang sama. Datuknya di sebelah ibu adalah pendatang dari wilayah Guandong, China. Pendek kata, datuk Pak Lah iaitu bapa Allahyarhamah Kailan bernama Hassan Salleh atau Hah Su Chiang adalah seorang pendatang. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu dari wilayah Guandong (Kwantung) pada pertengahan abad ke-19 dan menetap di Bayan Lepas sebagai pekebun getah, pesawah padi dan kemudian saudagar intan berlian.
Najib Tun Razak, Timbalan PM juga berasal daripada keluarga pendatang iaitu dari Sulawesi, Indonesia atau lebih senang disebut orang Bugis manakala sepupunya Hishamudin Hussein tidak terlepas daripada darah keturunan Turki.
Datuk nenek mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad juga pendatang dari Kerala, India manakala ibu Almarhum Tunku Abul Rahman berasal dari negeri Siam (Thailand).
Kesultanan Melayu Melaka pun dibuka oleh orang pendatang dari Sumatra bernama Parameswara, seorang anak raja atau bangsawan beragama Hindu.Dalam sejarah kesultanan Melayu, kita dapati ada yang ditubuh oleh pendatang dari Bugis dan ada pula dari Hadhramut selain dari Minangkabau.Hampir semua orang Melayu di sini berasal dari luar Tanah Melayu tetapi diiktiraf sebagai "bangsa Melayu" oleh Perlembagaan Persekutuan.
Kita adalah "Melayu mengikut takrifan Perlembagaan" iaitu beragama Islam, mengamalkan adat resam Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu. Malangnya, bahasa Melayu nampaknya dimatikan oleh orang Melayu (UMNO) sendiri apabila dinamakan sebagai bahasa Malaysia.
Oleh itu, orang Arab seperti Syed Hamid Albar dan saya, orang Aceh seperti Sanusi Junid, orang India seperti Kader Sheikh Fadzir dan Nor Mohamed Yakcop, orang Bugis seperti Najib, orang Minang seperti Rais Yatim, orang Jawa seperti Mohamad Rahmat dan yang lain seperti dari Madura, Pulau Boyan, Siam, Burma, Yunnan (China) dan selatan Filipina dengan mudah boleh diiktirf sebagai "Melayu".
Mereka diterima sebagai orang Melayu tidak kira sama ada mereka bertutur bahasa Melayu atau tidak di rumah umpamanya si Arab berbahasa Arab, si Jawa berbahasa Jawa dan si Minang berbahasa Minang atupun si Mamak berbahasa Tamil.
Bahasa-bahasa yang disebut itu bukan bahasa Melayu dan jika dilihat dari sudut Perlembagaan Persekutuan, tidak boleh diterima atau diiktiraf sebagai bangsa Melayu. Walau bagaimanapun, atas kepentingan dan faktor politik, semuanya diterima sebagai Melayu dan Bumiputera.Oleh itu, adalah tidak adil untuk menuding jari kepada orang Cina yang juga kaum pendatang sama seperti orang Arab, India, Aceh, Minang, Batak, Mandailing, Jawa, Madura mahupun Bugis, sebagai menumpang di negeri ini.
Kita tidak boleh menafikan bahawa sebilangan besar datuk nenek orang Cina telah berhijrah ke negeri ini semasa Kesultanan Melayu Melaka, bahkan kesultanan-kesultanan terdahulu di Kedah mahupun Terengganu dan Kelantan serta semasa Francis Light berjaya menipu Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang pada 1786.
Kita adalah kaum pendatang yang menumpang hidup di negeri ini. Golongan yang boleh diiktiraf sebagai orang asal atau anak bumi tulen adalah mereka yang kita kenali sebagai Negrito, Jakun, Semang, Jahut, Orang Laut, Orang Darat, Senoi dan suku kaum masyarakat
Asli lain yang masih menjadi penghuni belantara.Kita tidak harus lupa akan sumbangan dan pengorbanan semua kaum dan suku kaum untuk membangunkan Malaysia sama ada dari sudut ekonomi, kemasyarakatan, keselamatan dan yang paling penting kesepakatan dan perpaduan. Semua orang yang kena dan seharusnya membayar cukai, berbuat demikian tanpa mengira kaum atau asal keturunan, sama ada pendatang atau penumpang.
Kita semua adalah rakyat Malaysia.

Posted by Syed Imran at Monday, September 08, 2008
Labels: General
..\\__
Also taken some comments on the above article from various blogs, read and analyse.
tzarina said...
Saya tak paham logik orang "Melayu" seperti Salman Madani di blog ini.Dari sudut sejarah (bukan sejarah UMNO), orang Melayu asalnya keturunan Austronesian. Orang Austronesian asalnya dari TAIWAN, pada 10 000 - 60 000 BC. Dari Taiwan, mereka berhijrah ke Filipina, Sulawesi, Borneo, Jawa, Madagascar dan Maluku. Selepas beberapa generasi setelah bercampur dengan puak asal Maluku, mereka berhijrah ke sampai ke Vietnam (Champa) dan Tanah Melayu. Tanah Melayu ketika itu telah pun diduduki oleh masyarakat pribumi yang lebih awal (eg Negrito). Kalau nak cari bumi yang tidak pernah didiami sebelum orang Austronesian bertapak, kunjungilah Polynesia (1000BC). Dalam lingkungan 1000AD, orang Austronesian sudahpun mula berdagang dengan orang dari India dan China. Pengaruh agama dan prinsip-prinsip kerajaan India yang dibawa oleh orang Tamil India menyebabkan kerajaan Melayu Hindu yang pertama bertapak di Tanah Melayu. Jadi dimanakah sempadan yang patut digunakan untuk mengasingkan "bumiputera" dan "pendatang"? 60 000BC? 1000AD? 1957AD? 2008AD?Sudah tentunya "Melayu" sekarang terdiri dari kacukan dari pelbagai ras manusia - orang Negrito, India, China, Arab, etc etc...Apakah maksud sejarah orang Melayu keturunan Austronesian yang asalnya dari Taiwan, dan setelah bermilenia berkacuk dengan pelbagai puak manusia lain, dalam konteks 2008 AD? Atau tiadakah logik "bumiputera" lagi jika dilihat dari sudut sejarah dunia?Mungkinkah pada zaman 2008AD, kita cuma perlu melukis garis yang bersempadankan miskin vs middle class vs kaya, supaya semua orang diberi kepentingan sama sebagai rakyat Malaysia, tetapi golongan yang tidak berada dibantu lebih sedikit, tak kira kaum pribumi, Austronesian atau "pedatang", asalkan rakyat Malaysia!
10:56 PM
Anonymous said...
Setuju dengan Pak Syed, Wan Suhaimy dan Harith Iskandar!Tak kira Melayu, Cina atau India, kita semua lahir di bumi yang sama ini.Bumi yang sama ini menghembuskan nafas dan bagi kita makan.Maka kita semua anak-anak tanahair Malaysia!Kenapa mahu diungkit-ungkit asal-usul???Mari kita bersama-sama majukan Malaysia!Jangan pandang rendah atau serong mengikut bangsa atau kaum! Sama-sama kita hormati apa yang baik pada orang Melayu, Cina dan India. Di akhirnya, kita semua manusia, dan ada hati dan rasa sayang, serta akal fikiran yang baik dan mahukan keadilan, benaran dan kebaikan.Mari kita pupuk yang ini. Usah main ungkit-ungkit lagi dari mana datangnya kita.Mari kita lupakan pertelingkahan atau salahfaham yang lepas!Kalau kita nak orang Cina hormat kita, kita tak boleh layan mereka seperti rakyat kelas kedua atau layan mereka dengan rasa syak wasangka. Sebab itulah bangsa lain boleh berselisih dengan kita.Jangan! Mari kita kikis perasaan cam ni!Mari kita berbalik cam zaman P. Ramlee dulu... Melayu, Cina dan India sama-sama duk dengar musik di kelab dan menari tarian joget atau cha-cha.Kenapa sikap persaudaraan ini sudah hilang di Malaysia semenjak mulanya 1980an?????
5:58 PM